Uno Oyunu Kuralları
– Arkadaşlardan biri uno kağıtlarını tek tek dağıtır. Her oyuncuda toplam 7 kart olması gerekir. Tüm oyuncular oyuna 7 kart ile başlar.
– Herkese 7 kağıt dağıtıldıktan sonra geriye kalan kartlar ise üstü kapalı bir şekilde masanın ortasına bırakılır. Bu desteden bir kağıt açarak yere konur. Oyuna ilk başlayan bu karta göre oynamak zorundadır. Yerdeki deste sizlerin kabusu olacaktır. Kağıt çekecek arkadaşlar bu desteden çekecekler.
– Oyun genellikle dağıtıcının solundaki oyuncuyla başlar. Örneğin, yerdeki kartı mavi bir 8’li ise, istediği 8’liyi veya mavi kartı oynayabilir. Aynı zamanda uygun olan hareket kartları veya yabani kartlardan biriyle de oynayabilir. Oynayamaz veya elindeki kartı kullanmamaya karar verirse, kura destesinden bir kart çeker. Oyuncu bu kartı ne zaman kullanacağına kendisi karar verebilir. Elinizde atabileceğiniz bir kart olsa dahi atmak zorunda değilsiniz.
– Yerdeki kartın renginden devam etmek zorundasınız. Örneğin yerde mavi 5 varsa, siz ya mavi bir renkteki kağıdı yada farklı bir renkte herhangi bir 5’liyi atabilirsiniz. Yani ya renk tutacak yada rakam tutacak.
– Elinde son bir kağıt kalan oyuncu Uno diyerek elinde tek bir kağıt olduğunu bildirmek zorundadır. Eğer bildirmeyi unutursa ceza olarak yerdeki desteden 1 tane kağıt çekmek zorundadır.
Uno Kağıtlarının Özellikleri
+2 Uno Kağıdı: Bir sonraki arkadaşa yerden 2 kart çektirir. Eğer bir sonraki arkadaşta +2 varsa bir sonraki arkadaş yerdeki desteden 4 kart çeker, eğer o arkadaşta da +2 varsa bir sonraki arkadaşa kabus yaşatarak 6 kart çektirebilirsiniz. Bu böyle gider elinde +2 olmayan tüm biriken cezaları bir güzel yerdeki desteden çeker. Ayrıca +2 kartını son atan arkadaş dilediği bir renge oyunu çevirebilir.
+4 Uno Kağıdı: Yukarıdaki +2 kartındaki tüm kurarlar bu kart içinde geçerlidir. Bu kartın tek farkı ise 2 kart çekmek yerine 4 kart çekmektir. Yine +2 kartında olduğu gibi son +4 kağıdı atan arkadaş yerdeki kart rengini dilediği kart rengine çevirebilir.
>< Uno Kağıdı: Sağ ve sol yöne ok işareti olan kartın özelliği ise oyunun yönünü ters yöne değiştirmesidir.Bildiğiniz üzere birçok kağıt oyununda oyunun yönü saat yönünde ilerler. Uno oyunu da saat yönünde oynanır. Ama yön kartları sayesinde oyunun yönünü dilediğiniz gibi tersine döndürebilirsiniz. Örneğin siz B oyuncusunuz, sizden sonraki C oyuncusu; ama siz yön kartını yere attığınız anda oyun C oyuncusu yerine A oyuncusuna geçer.
/O/Sen Bekle Uno Kağıdı: Bu kartı attığınızda bir sonraki oyuncu yerine o oyuncudan sonraki oyunu oynar. Yani sizden sonraki oynayamaz.
Renk Değiştirme Uno Kağıdı: Sadece renk değiştiren kağıttır. Üzerinde 4 ayrı renk seçeneği resmi olan kağıdı yere attığınızda oyunun rengini dilediğiniz renge çevirebilirsiniz.
Not: Yeni uno kartlarında yeni kartlar eklenmiş.
1- El değiştir kartı (kartta kart tutan iki el resmi var ) : kartı oynayıp elindeki kartları istediğin birinin kartları ile değiştirebiliyorsun ve devam edecek rengi söyluyorsun
2- İçi boş kağıt ( 3 adet var ): Hayal gücünize bağlı olarak istediğiniz olayı yazabiliyorsun örnek olarak biz birine bir önce oynayan +4 çeksin yazdık.
Uno Kartları Puanı Nasıl Hesaplanır
Sıradan üzerinde rakamlar bulunan kartların puanı kendi sayı değeridir. Örneğin elinizde 2 ve 5 kaldıysa puanınız 7 olarak yazılır.
Hareket kartları dediğimiz yön değiştiren kart ile bir sonraki arkadaşı oynatmayıp o arkadaştan sonrakine oyunu atlatan kartımızın puan değeri 20‘dir
Yabani kartlar dediğimiz çektirme kartlarının puanı ise 50 puan değerindedir. Oyunda toplam 500puana ilk ulaşan oyuncu kazanır.